Pembe Fikirler

Ponza Taşı Nedir ? Nerelerde Kullanılır ?

Ponza Taşı Nedir ? Nerelerde Kullanılır ?

İlk olarak Antik Yunanlıların zamanında kullanıldığı söylenen ponza taşının, ilk olarak yaygınlaşması 1800’lü yıllara dayandırılmaktadır. Amerika’da bahsedilen tarihlerde yayılan ponza taşı, Türkiye’de ise çok sonralarda 1988 yılında üretilmeye başlanmıştır.

Türkçede “sünger taşı”, “pomza taşı”, “topuk taşı”, “köpük taşı”, “nasır taşı” ve “hışır taşı” gibi pek çok isimle adlandırılan ponza taşı; İngilizce dilinde ince taneli türlerine “pumicite”, kalın taneli türlerine ise “pumiz” denilen bir doğal taştır. Bu taş günümüzde Türkiye sınırlarında Ankara, Kayseri, Van, Bitlis, Ağrı, Nevşehir ve Sivas illerinde üretilmektedir.

Ponza taşının içerik olarak ne olduğu da hem bazik hem de asidik biçimdeki volkanik faaliyetlerden oluşan bir ürün olduğu şeklinde açıklanabilmektedir. Ponza taşının kullanım alanları inşaat sektöründen kozmetik sektörüne, temizlik sektöründen vücut bakımı ihtiyaçlarına kadar pek çok alanda yer almaktadır.

Ponza taşının özellikleri

Ponza taşı, bir nevi volkanik cam özelliğinde bir taş olarak gösterilebilmektedir. Piyasadaki renkleri krem rengi, beyaz, gri, mavi, yeşil, siyah ya da kahverengi olmaktadır. Asidik ponza taşlarının rengi krem rengi ya da beyaz olurken; bazik ponza taşlarının rengi siyahımsı ya da kahverengimsi renklerde olabilmektedir.

Ponza taşının halk arasında en çok kullanıldığı alan ise kuşkusuz vücut bakımı alanıdır. İstenmeyen topuk derilerinin ve dirsek derilerin temizliği için peeling amacıyla kullanılabilmesi durumu söylenebilmektedir.

Ponza taşı nasıl kullanılmalıdır?

Ponza taşının en sıklıkla kullanıldığı alanlardan biri olan vücut temizliğinden örnek verecek olursak, ponza taşı hem ayaklara doğal bir bakım uygulamak adına hem de dirseklere doğal bir bakım uygulamak adına oldukça uygun bir doğal üründür.

Normal şartlarda insan vücudunda topukta bulunan deri, belirli bir süreç sonra kurumaya başlayarak hem estetik olarak kötü bir görüntü hem de sağlık açısından hijyenik olmayan bir durum ortaya çıkarmaktadır. Bunun önüne geçebilmek adına ponza taşıyla yapılacak uygulamalar, bu tip artık derilerin temizlenmesine ve daha sağlıklı bir görüntüye kavuşulmasına yardımcı olacaktır.

Bunun için öncelikle eğer bu taşı kullanacağınız bölge nasırlanmışsa beş dakika kadar ılık suda bekletmeniz ve o bölgedeki deriyi yumuşatmanız gerekmektedir. Bu deri iyice yumuşadıktan sonra ilk önce elinizdeki ponza taşını ıslatmanız önerilmektedir.

Yapacağınız bu ıslatma işleminin amacı, ponza taşının cilt üzerinde herhangi bir tahriş yaratmaması ve işlem sırasında cilt üzerinde kolayca kayması yönündedir. Taşı da ıslattıktan sonra temizleyeceğiniz bölgeyi aynı şekilde suyun altına sokarak temizliğe başlayabilirsiniz.

Hangi bölge olursa olsun, ölü derinin giderilmesi adına ponza taşını kullanılan bölgede çok fazla bastırmadan dairesel olarak çevirmeniz gerekmektedir. Derinize bu taşı ayarlayamayıp fazlaca bastırırsanız, bu sefer derinizde bir takım tahrişler de meydana gelebileceğinden mutlaka hafif hareket etmeye özen gösterin. Tamamen çıktığına emin olduktan sonra da hem bölgeyi hem taşı durulayıp işlemi bitirmeniz yeterlidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.