Pembe Fikirler

Liposuction Nedir ? Nasıl Uygulanır?

Liposuction Nedir ? Nasıl Uygulanır?

Liposuction  bir nevi estetik cerrahi dallarından biridir. Bayanlar ve erkeklerde uygulanabilen liposuction karın, bel çevresi, kalçalar, dizlerin bazı kısımları, boyun, kollar ve göğüs bölgesine uygulanır. Bu bölgelerdeki fazla yağlar veya şekil bozukluklarının operasyonla düzeltilmesi işlemidir.

 

 Liposuction Nedir

Bölgesel olarak yağlanma görülen kısımlardaki fazlalıkların vakum yöntemi ile alınması işlemine liposuction denir. En sık uygulanan bölgelerden biri karın ve bel çevresidir. Karında meydana gelen bölgesel yağlanmalar kişinin moralini bozar ve özgüvenini azaltır. Bu gibi durumlarda liposuction işlemine başvurulur.

 

Göğüs Küçültmek için Liposuction işlemi erkeklerde görülen göğüs büyümesini önlemek içinde kullanılır. Göğüs büyümesini tedavi etmek amaçlı fazla görülen yağ birikintisini bu yöntemle engelleyebilirsiniz. Göğüsleri küçültmek için bayanlarda da bu yöntemden yaralanabilirler.

 

Liposuction Nasıl yapılır ;  Liposuction işlemi sırasında deriye kesikler atılır ve tüplerden yardım alınarak vakum yöntemi uygulanır. Önemli olan yağın vücuttan atılmasıdır. Başarılı liposuction işlemlerinde yağlar şikayet edilen bölgeden uzaklaşmış olmalıdır. Liposuction işlemleri makyaja benzetilmektedir. Vücutta göze hoş gelmeyen bölgeler kamufle edilir ve törpülenir. Fazlalıkların azalması ile vücut fit bir hale bürünür.

 

Liposuction işlemi kesinlikle bir ameliyat değildir. Ameliyat ile yağ aldırma işlemleri son derece riskli ve yüzeyseldir Liposuction da Ameliyatla yağları aldırma gibi bir durum yoktur. Sadece yağ üreten hücreler etkisiz hale getirilir. Fakat yağ vücuttan atılmaz. Bu yüzden liposuction yöntemini tercih etmek kesin sonuçlar verecektir.

 

Liposuction Hangi işe Yaramaz ?

  1. Kilo verme işlemi değildir.
  2. Sık kilo alıp verenler, doğum yapan kadınlar ve orta yaş üzerindeki insanlarda; bölgesel yağlanmaya eşlik eden deri ve karın duvarı sarkmasını toplama (deri üzerinde görülen çatlaklar, deride elastikiyet kaybını gösteren en önemli işaretlerdedir) ve liposuction  bu durumlarda etkili değildir.
  3. Selülitlerden kurtulmaya yaramaz
  4. Liposuctiondan sonra ne yersen ye kilo almazsın mantığı tamamen yanlıştır.
  5. Popo kaldırma işlemi için uygulanmaz

 

En Sık Liposuction Uygulanan Bölgeler

  1. Karın ve bel çevresi
  2. Kalçalar
  3. Uyluk iç ve dış yanı
  4. Dizlerin birbirlerine bakan yüzleri
  5. Boyun
  6. Üst kol
  7. Meme (erkek ve kadın)

 

Liposcution Türleri

Tümesan ve Ultrasonik Liposuction olmak üzere 2ye ayrılır.

 

1. Tümesan Liposuction

Standart liposuction, liposuction, lipoplasti, liposculpture, liposculption ve suction-assisted lipoplasty gibi değişik şekillerde isimlendirilebilir. 1982 yılından beri kullanılan bir yöntemdir. İlk önce yağ doku hazırlanan tümesan sıvısı (serum, adrenalin, vb) ile doldurulur. Daha sonra yağ uzun ince kanüllerle aspire edilir. Aspirasyon işlemi için doğal vücut çizgilerine gizlenebilen birkaç küçük insizyon yapılır. Tümesan tekniği kan kaybını azaltır. Genel anestezi veya intravenöz sedasyonla desteklenmiş lokal anestezi ile yapılabilir.

 

2. Ultrasonik Liposuction

Bu işleme yağ dokunun tümesan sıvısı ile doldurulmasıyla başlanır. Daha sonra yüksek frekanslı ultrasonik enerji ile yağ daha akıcı, daha kolay emilebilir duruma getirilir.

 

İki tekniğin kullanıldığı diğer alt gruplar şöyle sıralanabilir:

  • Suction- assisted liposuction: Geleneksel yöntemdir. Yağ dokuları vakuma bağlı küçük kanüller yardımıyla aspire edilir.
  • Ultrasound assisted liposuction: Kanül ucundaki ses dalgaları tarafından sıvılaştırılan yağ dokuları aspiratörle dışarı alınır.
  • Eksternal ultrasound assisted liposuction: Dışardan uygulanan ses dalgaları yağ hücrelerinde değişiklik oluşturur. Enjeksiyonla şişirilmiş olan ve akıcılığı artan yağ dokusu aspire edilir.
  • VASER assisted liposuction: Aralıklı veya sürekli verilen ultrasonik enerjinin yağ dokusunu sıvılaştırması özelliğinden yararlanılır.

 

Hangi tekniğin daha üstün olduğuna dair plastik cerrahlar arasında konsensus oluşmamıştır. Ultrasonik liposuction da kan kaybı daha azdır ve zor bölgelerden yağ daha kolay aspire edilebilir. Fakat deride yanık oluşması, ödem ve seroma gibi komplikasyonlar tümesan liposuction a göre daha fazladır.
Prosedürler arasında sadece çok küçük farklılıklar olması nedeniyle cerrahın en tecrübeli olduğu yöntem en az komplikasyon oluşturacak olan yöntemdir.

 

Anestezi Ve Cerrahi Sonrası

Liposuction genel anestezi altında veya sedasyonla yapılabilir. Hangi bölgelerin yapılacağına bağlı olarak cerrahi 30 dakika ile 5 saat arasında sürebilir. Ameliyat sırasında yağa ek olarak vücut sıvıları da aspire edilir. Bu nedenle ameliyat sırasında ve sonrasında hastaya intravenöz sıvı verilir. Kan transfüzyonu çok nadiren gerekebilir.

 

Cerrahi sonrası 3-4 hafta kadar korse giyilmelidir. Eğer yüksek volümlü liposuction (5 lt nin üzerinde) yapıldıysa o gece hastanede kalınması uygun olacaktır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.