Pembe Fikirler

Boğaz Ağrısına İyi Gelen 10 Yiyecek

Boğaz Ağrısına İyi Gelen 10 Yiyecek

Boğaz ve gırtlak ağrısı çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilirler ve çoğu zaman başa çıkması zor bir rahatsızlıktır. Genellikle boğaz iltihabı, üşütme ve grip gibi hastalıklarla gelen boğaz ağrıları insanın yemek yeme isteğini bitirecek düzeylerde olabilir. Fakat boğazlarımız ağrırken yememeyi seçmek yerine faydalı şeyler yiyerek hem tedavi edebilir hem de iştahımızı yerine getirebiliriz.

Boğaz ağrısına iyi gelen yiyecekler

1 – Muz

Hem asidik olmadığı hem de yumuşak yapısıyla boğazlarımızı incitmeden geçtiği için tercih edebiliriz. Boğaz ağrısı olduğu zamanda muzu ezmek ve yutmak oldukça kolay olacaktır. Muzun tedavi edici yönü ise vitaminler yönünden oldukça zengin bir meyve olmasından geliyor. İçerisinde bol miktarda potasyum, B6 vitamini ve C vitaminini barındırır.

2 – Tavuk Çorbası

Boğaz ağrılarıyla savaşmak adına en eski yiyeceklerdendir, hepimiz annemizden veya ninemizden bunu duymuşuzdur veya çocukken bize yapmışlardır. En iyi antibiyotiklerden daha çok tedavi edici özelliğe sahip tavuk çorbasını özellikle boğazlarınız ağrırken yiyebilirsiniz. Tavuk çorbası, iltihap giderici özelliği ile virüslerin mukoza tabakasına gelmesini engelleyerek, tıkanıklığın da yok olmasına yardımcı olacaktır. Özellikle hastayken ve boğazlarınız ağrıyorken tavuk çorbanızın içine besleyici özelliği yüksek olan havuç, soğan, patates ve antibiyotik özelliği bulunan sarımsak doğrayın. Doğal yoldan iyileşmenize çok katkısı bulunacaktır.

3 – Limon suyu ve bal karışımı

Bu sihirli karışım boğazlarınızı rahatlatmak için birebir. İltihaplı olan boğazınızdan geçtiği anda etkisini hissedeceksiniz ve daha iyi hissedeceksiniz.

Boğazınızdaki tıkanıklık hissini de giderecek olan bu karışımı 1 bardak limon suyunun içerisine tat verecek kadar bal karıştırarak elde edebilirsiniz. Acı gelirse limon suyunun içerisine biraz daha bal karıştırıp tekrar içebilirsiniz.

4 – Karıştırılmış yumurta

Karıştırılarak pişirilmiş yumurta sindirim açısından oldukça kolay olduğu için boğazınızı acıtmadan kolayca yutabilirsiniz. Protein ihtiyacınızı hızlı ve sağlıklı bir şekilde karşılayacağı için, iştahsız geçirdiğiniz süre boyunca alamadığınız proteinleri yumurtayla kolayca geri kazanabilirsiniz. Ama bol tuzlu ve baharatlı olarak yerseniz acıya sebebiyet verebilir. Bunun için olabildiğince az tuz ve baharat ekleyin. Dilerseniz sadece yumurtanın beyazını da yiyebilirsiniz.

5 – Zencefil veya bal çayı

Kaşınan ve iltihaplı bir boğazı yatıştırmanın en iyi yollarından birisi sıcak bir kupa dolusu zencefil veya bal çayı içmektir. Boğazınızın yumuşamasına yardım ederek daha iyi hissetmenizi sağlar. Bu içeceklerin buharından da faydalanabilirsiniz. Nefes alırken azar azar buharını da içinize çekerek hem göğsünüzde hem de boğazlarınızdaki tıkanıklıkları açabilirsiniz. Ayrıca bal kaplayıcı özelliği ile, boğazını sararak enfeksiyonu önlemeye çalışacaktır. Zencefil ise vücut için oldukça faydalı ve rahatlatıcı bir bitkidir, ferahlık verir.

6 – Yulaf ezmesi

Sindirimi ve hazmı kolay olan bol lifli yapısıyla, kötü yağlardan olan LDL seviyenizin azalmasına yardımcı olur. Bol proteinli yapısı sayesinde uzun süre açlık hissini yatıştırmanıza da yardımcı olur. Yulaf ezmesini sade olarak yemesi zor olduğu için, sıcak bir kase yulaf ezmesinin içerisine bal veya muz katarak yumuşatabilirsiniz. Düşük glisemik yapısıyla günlük hayatınızda da atıştırmalık olarak tüketebileceğiniz her açıdan faydalı bir besin.

7 – Ada çayı

Ada çayı çok uzun zamandan beri, iyileştirici özellikleri sayesinde boğaz enfeksiyonları ve boğaz ağrılarını tedavi eden şifalı bitki olarak kullanılmaktadır. Yapısında oksijen işleyici maddeler bulunur. Çayı yapılabileceği gibi çorbalara da rahatça eklenebilir, güzel bir aroma katacaktır. Yalnız önerilen kullanma yöntemi, poşet halinde satılan hazır ada çayları değil, tercihen aktarlarda bulabilirseniz taze alıp kendiniz demleyerek yaptığınız ada çayı daha faydalı olacaktır.

8 – Tam buğday makarna

Hastayken besleyici besinler yemezseniz, iyileşme sürecini uzatmış olursunuz. Her yemeği yiyemeyeceğinizi biliyoruz ama yumuşak yenişi ve sağlıklı besleyici özelliği ile size tam buğday makarnasını denemenizi öneriyoruz. Az yağlı bir sosla süsleyebileceğiniz bu makarnayı sıcak sıcak yemeye bayılacaksınız. Buğday makarnasının içerisinde bolca demir, çinko, B1, B2, B3 ve E vitaminleri vardır ve bol lifli yapısı sayesinde kolay sindirilir.

9 – Haşlanmış havuç

Havuç hastalık zamanlarında, kolayca bulması ve hazırlaması sayesinde pratik bir çözüm olarak görülebilir. Ama havuç hastayken çiğ yenmek yerine buharda pişirilmeli veya haşlanmalı. Zaten boğazdan zor geçen havucu çiğ olarak yemek ağrılı olacaktır. Oldukça faydalı bir sebze olan havuç içerisinde, A, C, ve K vitaminlerinin yanı sıra lif ve potasyum da bulundurur. Normal günlerde de sağlıklı ve besleyici ara öğün olarak kullanabileceğiniz bir besindir.

10- Ayva aromalı şurup

Evinizde ayvayla kolay bir şekilde gargara şurubu yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Güzelce yıkayıp temizlediğiniz bir ayvayı, 1 kase suyun içerisinde yaklaşık yarım saat bekletin. Daha sonra bu suyla boğazınızı gargara yaptığınızda iyi geldiğini göreceksiniz. Doğal olarak hazırladığınız bu şurup mikrop öldürücü özelliği ile boğazınızın rahatlamasını sağlayacaktır.

Boğazınız ağrıyorsa bunlara dikkat edin

  • Bu süreçte sigara kullanımını azaltmalı veya hiç kullanmamalısınız. Ayrıca sigara içilen, havasız veya havası kirli olan ortamlardan uzak durun.
  • Sıvı tüketimini olabildiğince arttırın.
  • Alerjiniz olabilecek tozlu ortamlardan veya alerjinizi tetikleyen diğer etkenlerden uzaklaşın.
  • Çok sıcak veya çok soğuk içecekler tüketmeyin.
  • Evinizde gargara ilaçları veya spreyler bulunduruyorsanız sabah ve akşam boğazınızı gargara yaparak temizleyin.
  • Uyuduğunuz ortamın havası çok kuru olmasın. Kaloriferin üzerine ıslak bir bez koyarak ortamın nemini arttırabilirsiniz. Sobanın üstüne çaydanlık koyarak da aynı işlemi yapabilirsiniz.
  • İçerisinde asit ve kafein bulunan içecekler tüketmeyin.
  • Çok acı besinler tüketmeyin, yakıcı etkisi ile boğazınızı zedeleyebilirsiniz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.